Vege bowl
Vege bowl

Dzisiaj podrzucamy przepis na pyszny VEGE BOWL

Składniki : 

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 buraki, posiekane i upieczone
  • 2-3 szklanki (650-975 g) prażonego kalafiora
  • 3-4 szklanki (225-300 g) sałaty
  • 4 szklanki (800 g) gotowanego jęczmienia
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
  • 1 szklanka (165 g) ciecierzycy z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 1 szklanka (150 g) kiszonej kapusty
  • 2 łyżki surowych posiekanych orzechów włoskich

 

Dressing:

  • ½ szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki ekologicznego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200º. Wrzuć buraki i kalafior z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną soli. Blachę do pieczenia wyłożyć folią i równomiernie rozłożyć buraki. Piecz przez 10 minut, a następnie dodaj kalafior. Piecz przez kolejne 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika. Odstawić. W czasie, gdy warzywa się pieczą, przygotuj dressing: włóż składniki do dressingu do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na gładką masę. Smakuj i dopraw. Wstawić do lodówki, aż będzie gotowy do użycia. Podziel na 4-6 misek. Dodaj ugotowany jęczmień i na wierzch z pieczonymi warzywami, cebulą, ciecierzycą, kiszoną kapustą i surowymi orzechami włoskimi, sałatą. Zalej każdą miskę dressingiem i podawaj.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl